slika

PREVENCIJA I ZNAČAJ RANOG OTKRIVANJA KARCINOMA GRLIĆA MATERICE


vest možete pročitati i na sajtu RTV OK-a

U Srbiji svakoga dana najmanje jedna žena umre, a četiri žene obole od raka grlića materice. Sa preko 1300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom u Srbiji.

Dr. Dragan Josifović, ginekolog specijalista kaže da je ova bolest u potpunosti izlečiva ukoliko se reaguje na vreme. Najvažnije je da žene redovno posećuju svog ginekologa. Prema rečima dr. Josifovića u našoj opštini ova bolest nije česta.

Prema današnjim saznanjima, najvažniji faktor rizika za nastanak raka grlića materice je infekcija Humanim papiloma virusom, medjutim na nastanak ove bolesti utiču i drugi faktori. Najznačajniji faktori rizika za nastanak karcinoma grlića su: rano stupanje u polne odnose,velik broj seksualnih partnera,hronične infekcije genitalnih organa, nizak socioekonomski status, pušenje i izbegavanje ginekoloških kontrola i Papanikolau briseva

Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Redovni pregledi imaju za cilj da promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone, ističe Josifović.

Dr. Dragan Josifović, ginekolog specijalista biće predavač na tribini Prevencija i značaj ranog otkrivanja karcinoma grlića materice! koja će 20. novembra biti održana u PRC Relax u Kovačici. Predavanju koje počinje u 17 sati mogu prisustvovati svi zainteresovani gradjani opštine Kovačica.

<
Free Web Hosting