Međunarodni dan dece obolele od raka

U okviru Kalendara javnog zdravlja, na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR), uz podršku Ministarstva zdravlja i ove godine, 15. februar se obeležava kao "Međunarodni dan dece obolele od raka"

Ove godine Kampanja se obeležavapod sloganomSeti se! Svaki dan!

Cilj kampanje je edukacija šire javnosti i povećanje nivoa svesti društvene zajednice o problematici raka kod dece, poboljšanje uslova lečenja,rehabilitacije i socijalizacije obolele i izlečene dece, kao i pružanje moralne i materijalne pomoći deci i njihovim porodicama.

Maligne bolesti su jedan od glavnih globalnih zdravstvenih problema. Svake godine u svetu više od 160.000 dece oboli, a oko 90.000 dece umre nekog oblika malignog tumora. Maligne bolesti kod dece i adolescenata čine 1-4% svih karcinoma u svetu i ovaj se procenat kreće od 0-5% u Evropi do 4-8% u Africi. Uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti su u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta od 0 do 14 godina, odmah iza povreda.

U Srbiji, gotovo svakoga dana, jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka. Više od 2/3 novoobolele dece i više od polovine umrle su uzrasta od 0 do 14. godina. Kao i u većini zemalja i u Srbiji je registrovan porast stopa incidencije od malignih tumora, ali i smanjenje stopa mortaliteta. Na sreću, procenat izlečenja bolesti kod dece je veći nego kod odraslih. Petogodišnje preživljavanje dece obolele od raka u uzrastu od 0 do 14 godina značajno je poboljšano, sa manje od 50% do skoro 80% danaszahvaljujući uvođenju savremenih protokola lečenja ovih bolesti.

Svake godine u Južnom Banatu prosečno osmoro dece oboli (godišnje se u zadnjih pet godina registruje 3-15 obolele dece) i 1-3 umre od malignih bolesti. Najčešće bolesti su akutne leukemije i linfomi, maligne bolesti lokalizovane na mozgu i kostima.

Najveći procenat izlečenja malignih bolesti kod dece je kod akutne leukemija - oko 70%, a terapija traje 105 nedelja. U našoj zemlji se od raka godišnje leči 400-500 dece u pet bolničkih ustanova (U Beogradu- Institut za majku i dete, Univerzitetska dečjaj klinika i Institut za onkologiju, u Nišu i Novom Sadu u Kliničkom centaru). Važno je da znamo da se i deca razboljevaju, da bolest ne bira, ali da se leče i da roditeljima i porodicama obolelih treba pomoći.

Sistematski pregledi imaju za ciljočuvanje i unapređenje zdravljaali i rano otkrivanje bolesti i drugih poremećaja zdravlja. Prepoznavanje značajaobavljanja redovnih sistematskih pregleda je od ključnog interesa za roditelje i decu. Rana dijagnoza bolesti – bolja prognoza.

Važno je da znamo da se i deca razboljevaju, da bolest ne bira, ali da se leče i da roditeljima i porodicama obolelih treba pomoći.

Free Web Hosting