Evropska nedelja prevencije raka grlića materice od 19. do 25. januara

vest možete pročitati i na sajtu RTV OK-a

Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice dom zdravlja Kovačica sutra organizuje predavanje o ovoj bolesti za učenike gimnazije Mihajlo Pupin. Predavanje će biti održano u 12 sati u domu zdravlja a predavač je ginekolog dr Dragan Josifović.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se širom Evrope od 19. do 25. januara.

Na inicijativu Evropske asocijacije za rak grlića materice (ECCA), veliki broj zemalja realizuje kampanje podizanja nivoa zdravstvene kulture žena i znanja o raku grlića materice i njegovoj prevenciji.

Prema procenama Međunarodne Agencije za istraživanje raka i baze podataka – GLOBOCAN, svake godine u Evropi se ova maligna bolest otkrije kod približno 60.000 žena, dok 30.000 žena umre.

Posebno zabrinjava činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine u Evropi. Na osnovu podataka GLOBOCAN-a, Republika Srbija se prema stopama obolevanja od karcinoma grlića materice nalazi na četvrtom mestu među evropskim zemljama, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, a prema stopama umiranja od karcinoma grlića materice u Evropi, Srbija se nalazi na drugom mestu posle Rumunije.

Karcinom grlića materice je treći vodeći uzrok u obolevanju i peti u umiranju od svih malignih tumora kod žena u Srbiji.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, svake godine se u našoj zemlji registruje oko 1.400 novoobolelih žena i u proseku 450 žena svih uzrasta umre od karcinoma grlića materice. Ovi podaci ukazuju da svakoga dana u Srbiji obole 4 žene, a nažalost 1 žena izgubi bitku sa ovom malignom bolešću.

Free Web Hosting